SUP DASKA: 5 STVARI KOJE TREBA DA ZNATE KADA JE KUPUJETE

SUP DASKA: 5 STVARI KOJE TREBA DA ZNATE KADA JE KUPUJETE

admin admin септембар 24, 2022 Blog

Veslanje na SUP (Stand Up Paddle Boarding) daskama postaje sve traženiji i sve popularniji sport, kako  u svetu, tako i kod nas. Bilo da je u pitanju rekreacija ili profesionalno bavljenje ovom disciplinom, postoji mnogo razloga zbog kojih je čest izbor velikog broja ljudi. 

Na prvom mestu, veslanje na SUP dasci predstavlja odličan trening za psihofizičku kondiciju i zdravlje. Pored toga, izuzetno je zabavan, bezbedan i okrepljujuć sport. Pruža mogućnost da se relaksirate i na poseban način uživate u prirodnim lepotama. 

S obzirom na brzinu i stres koje savremeni život svakodnevno donosi, veoma je važno pronaći ravnotežu između uma, tela i duše. U suprotnom, ukoliko konstantno živite van balansa i pritisnuti problemima, rizikujete da ugrozite zdravlje i kvalitet svog života. Upravo zbog toga je veslanje na SUP dasci veština koja u velikoj meri može da vam pomogne da se ponovo povežete sa sobom i da uskladite svoje misli, osećanja i reakcije. 

Praktikovanje ovog vida rekreacije velikom broju ljudi donosi mnoge benefite. Ukoliko ste spremni da svoj život obogatite novom veštinom, pravi je trenutak da se oprobate u SUP veslanju. 

Međutim, verovatno se sada mnogi od vas pitaju da li je veslanje na SUP dasci teško, na koji način se uči i šta je sve potrebno od opreme. 

Za početak, reći ćemo vam da je jednostavnije nego što mislite, a u nastavku teksta saznaćete kako da izaberete pravu SUP dasku i na šta treba da obratite posebnu pažnju. 

Šta je SUP daska 

Stand Up Paddle (SUP) daska je osnovna oprema za stojeće veslanje. Na tržištu možete pronaći daske za veslanje koje su izrađene od različitih materijala, imaju drugačije oblike i dimenzije. Zbog toga je veoma važno da upoznate osnovne elemente SUP dasaka, jer ćete lakše shvatiti koji model odgovara vašim potrebama. 

Da biste pronašli pravu dasku za veslanje, prvo treba da razmislite o tome kako ćete je koristiti, odnosno da li planirate rekreaciju ili biste se upustili u brzo veslanje. Takođe, SUP dasku birate i na osnovu konstitucije svog tela. Da li ćete izabrati čvrstu ili dasku na naduvavanje, zavisi od toga kako ćete je transportovati i gde ćete je čuvati sa ostalom dodatnom opremom.  

Od čega su napravljene SUP daske

Materijali od kojih su napravljene SUP daske u velikoj meri utiču na njihov životni vek, izdržljivost, način korišćenja i cenu. Postoje prednosti i nedostaci nekih materijala, ali ako na prvo mesto stavite svoje potrebe i namere, moći ćete da kupite ili iznajmite idealnu SUP dasku za sebe. 

Plastika 

SUP daske od plastike odličan su izbor za porodice ili rekreativce početnike. Možete ih pronaći u skoro svakoj prodavnici sportske opreme po pristupačnoj ceni. Njihova zapremina je nešto veća, tako da će vam biti potreban poseban prostor za transport i skladištenje. Međutim, dobra vest je da su izrađene od kvalitetne i izdržljive plastike koja je prilično otporna na pritisak i udarce i nesumnjivo je da SUP daske od plastike imaju dug vek trajanja. 

Pena

Daske za veslanje sa penastim jezgrom i mekim vrhom takođe možete pronaći u mnogim prodavnicama sportske opreme po povoljnim cenama. Njihova manja težina olakšava transport, ali je i dalje potreban dodatni prostor zbog zapremine. Prilično su krhke, ali ne postoji opasnost da će voda prodreti kroz eventualna oštećenja. Ovaj tip dasaka za veslanje odličan je izbor za početnike koji planiraju rekreaciju na mirnoj vodi. 

Drvo 

SUP daske od drveta podrazumevaju veoma pažljiv način izrade od kvalitetnog drveta i sa posebnim posvećivanjem hidroizolaciji. Mogu se pronaći na internetu i u specijalizovanim prodavnicama SUP opreme. Zahtevaju pažljiviji transport i skladištenje. Oštećenja na ovakvim daskama su moguća i zahtevaju profesionalne popravke. Ipak, drvo je omiljen i ekskluzivan materijal za prave ljubitelje SUP veslanja. 

Stakloplastika (fiberglas)

Stakloplastika (fiberglas) je kompozitni materijal od staklenih niti koje su međusobno povezane smolom. Izuzetno je otporan i koristi se za izradu kvalitetnih čamaca. SUP daske od fiberglasa veoma su snažne i izdržljive. Međutim, prilično su zahtevne za održavanje, transport i skladištenje, tako da se najčešće preporučuju profesionalnim i ozbiljnijim veslačima. 

Karbon 

Za SUP daske od karbona koriste se jezgra od pene sa slojevima karbonskih vlakana umesto fiberglasa. Završetak procesa izrade podrazumeva nanošenje boje koja reflektuje sunčevu svetlost i sprečava pregrevanje. Za daske za veslanje od karbona trebalo bi da izdvojite veći budžet. Međutim, s obzirom na to da su na najlakše za transport i skladištenje, ulaganje će vam se isplatiti, ukoliko planirate da se ozbiljno posvetite SUP veslanju. 

SUP daske na naduvavanje

Ovaj tip SUP dasaka je najzastupljeniji u prodavnicama. Napravljene su od poliesterske tkanine sa hiljadama poliesterskih niti, zaštićene nepromočivim premazom i zalepljene hermetičkim šavovima preko kojih su postavljene hermetičke ploče. 

Cena SUP dasaka na naduvavanje varira i zavisi od vrste materijala i načina izrade. Međutim, jedno je sigurno – najlakše su za transport i skladištenje, jer zauzimaju prostor obične vreće za spavanje, kada su izduvane. Veoma su izdržljive, oštećenja se lako popravljaju i odličan su izbor za rekreaciju i mirnu vodu. 

Kako izabrati pravu SUP dasku

Pored toga što postoje različite vrste dasaka za veslanje u odnosu na materijale od kojih su izrađene, one se dele i na osnovu njihove namene. 
Birate ih u skladu sa tim da li ćete ih koristiti za rekreativno ili profesionalno veslanje, da li ćete praktikovati ovu aktivnost sa porodicom ili biste da učestvujete u takmičenjima. 
Postoje SUP daske za one koji vole da pecaju, ali ne žele čamac ili kajak. Ovakve daske su obično deblje i veće, jer je potreban dodatni prostor za opremu. 
Sve popularnija je i SUP joga koja podrazumeva veslanje na ravnoj vodi i izvođenje joga poza na dasci. 
Posebno su konstruisane SUP daske za veslanje na talasima ili na vetru. Naravno, nekada su najbolji izbor višenamenske SUP daske, jer na njima možete da isprobate različite aktivnosti i da se opredelite za onu koja vam najviše prija. 

Šta je potrebno od dodatne opreme za SUP veslanje 

Dodatna oprema za SUP veslanje obično se kupuje ili iznajmljuje u kompletu sa daskom. Obično podrazumeva veslo, peraja, vezicu za nogu, pumpu za vazduh, kao i ranac u koji možete da spakujete svu opremu i da je ponesete sa sobom. 
Postoji i kajak sedište koje se može dodatno instalirati na dasku, u zavisnosti od modela. 

Najbolji način da se oprobate u SUP veslanju

Pre svega, važno je da znate da za SUP veslanje ne morate da odete na more ili na okean i da vam nisu potrebni veliki talasi i jak vetar. Reke, jezera i kanali pogodni su za stojeće veslanje, a izbor prave SUP daske ključan je za uspešno savladavanje ove veštine. 
U našem Centru aktivnog odmora imate priliku da se oprobate u SUP veslanju uz prethodne konsultacije o iznajmljivanju najpogodnije SUP daske za vaše potrebe i aktivnosti. 

Kontaktirajte nas i saznajte sve što vas zanima o odmoru, smeštaju i uslugama koje pruža River Food&Party na Dunavu.