Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava pripada najznačajnijim, očuvanim evropskim utvrđenjima. Pored toga što je simbol grada, svedok je i višestruke tradicije koja se snažno oslanja na evropsku kulturu i najatraktivniju turističku zonu Novog Sada. Izgrađena kao stub Austrijske odbrane od turske invazije, Petrovaradinska tvrđava nikada nije osvojena.

Kamen temeljac današnjeg južnog dela tvrđave postavio je 1692 godine Charles Eugène de Croÿ. Ono što tvrđavu čini posebnom jeste impresivan podzemni lavirint koji još uvek nije u potpunosti istražen, pretpostavlja se da je dužina katakombi duga I preko 16km, podeljena na četiri nivoa. Barokno Predgrađe, deo Petrovaradina nalazi se u podnožju Gornje tvrđave, a tamo se zbog svog značaja može izdvojiti Rimokatolička crkva Svetog Juraja.

Petrovaradin nam pruža  priliku da uživamo u neverovatnom pogledu na Novi Sad, osetimo energiju najprestižnijeg evropskog muzičkog festivala „Exit“ ili da provedemo dan istražujući područje sa stotinjak umetničkih studija, restorana, kafića, muzeja i galerija, uz priliku da fotografišemo nestvarno lepe detalje grada starog više vekova.